Elisa Lam rejtélyes halála.

2021.03.24 17:32
Elisa Lam rejtélyes halála.
Amerika egyik leghátborzongatóbb, máig megoldatlan haláleseteként tartják számon a 23 éves egyetemista, Elisa Lam történetét.
A 23 éves, törékeny, mosolygós kanadai turistalány 2013 januárjában indult el egy kis utaz­gatásra Los Angelesbe. Egy ideig minden rendben ment, szüleivel folyamatosan tartotta a kapcsolatot, jól érezte magát, azonban január 31-én egyszer csak eltűnt. A rendőrök hatalmas erőkkel kezdték meg a felkutatását, azonban arra még rémálmaiban sem gondolt senki, ami történt. A szállodában lakók a rossz minőségű vízre panaszkodtak, amikor pedig a karbantartók felnyitották a ha­talmas tartályokat, az egyikben megtalálták Elisa pucér holttestét.
NEM BÍRTA VOLNA FÖLNYITNI A TARTÁLYT
A test megtalálásakor a rendőrség kizárta az idegenkezűség lehetőségét, Elisa szervezetében pedig sem drogot, sem alkoholt nem mutattak ki, és a tető riasztórendszere is aktív volt, mégsem jelzett arról, hogy bárki járt volna a tartályoknál. Bár először öngyilkosságnak bélyegezték az esetet, ezt is elvetették, kizártnak tartották ugyanis, hogy a törékeny, vé­kony lány fel tudta volna nyitni az elképesztően nehéz tartályt, bemászott volna a szűk résen pu­céran, majd azt magára zárta volna. Esetét azonban nemcsak ez, hanem az a földöntúli, hátborzongató videó tette hírhedté, amely halála napján készült, és a mai napig borzolja a kedélyeket.
TERMÉSZETELLENESEN VISELKEDETT
A négyperces videót az egyik lift kamerája rögzítette, Elisa a felvonóba lépve először nyugodtan várja, hogy a lift elinduljon. Amikor az nem mozdul, rettegve a lift falának lapul, leguggol, többször ki- és belép, furcsa, szinte táncos mozdulatokat tesz, majd mintha egy láthatatlan ellenséggel veszekedne, gesztikulál és hadonászik, majd visszatérve a liftbe, rettegve nyomkodja a gombokat, ezután végleg kilép, ugyanoda, ahova korábban, de ekkor már a fejét fogva, ismét vadul gesztikulál, majd végleg eltűnik. A felvételen ezután csak az elárvult liftajtó látható, ami magától nyitódik és csukódik, akár egy horrorfilmben. A lány esete a mai napig megoldatlan, a sokkoló videót pedig még most is ezrek tekintik meg, elemzik, és egy rejtélyes halálesetekkel foglalkozó realitysorozat is épült rá, mi több, számtalan fiktív krimisorozat is – átírt formában ugyan, de – feldolgozta.
a.) idegenkezűségre utaló nyom nincs;
b.) a diáklány nem fogyasztott se alkoholt, se kábítószert;
c.) a halál beálltának legvalószínűbb időpontja 2013. február elseje.
Az első rendőri magyarázat az öngyilkosság volt, de ez akkora felháborodást keltett, hogy rövid időn belül kénytelenek voltak balesetre módosítani a verziót. Azt nagyon jól tudjuk, hogy a rendőröknek igen élénk a fantáziája, de biztos vagyok abban, hogy még nekik is komoly erőfeszítést jelenthetett öngyilkosságnak minősíteni a történteket: egy 161 centis, 51 kilós lány felmászik egy két és fél méter magas, 125 centi átmérőjű, csúszós falú fémtartály tetejére, lefeszíti a zárat, levetkőzik, majd beleugrik az 50 x 50 centis nyíláson keresztül és még halála előtt visszahúzza magára a tartály fedelét. És mindezt egy 15 szintes épület lapos tetején, ahonnan – ha már öngyilkossági gondolatokat forgat valaki a fejében – egy lépés és mindennek vége. Na nem mintha a baleset sokkal hihetőbb lenne, de erről is majd később.
Arról sem szabad megfeledkeznünk, hogy a tetőre nyíló ajtó riasztóval volt ellátva, amely minden nyitásra elvileg hang- és fényjelzéssel reagál. Úgy tűnik, ez vagy nem működött, vagy valaki előzetesen és szándékosan kikapcsolta, mert a biztonságiak eseménynaplója semmiféle riasztást nem tartalmaz. A riasztó mellett egy terjedelmes és nemtudommilyen biztonsági fokozatú zár is védte a tetőt, de ezt Elisa (vagy valaki más) kinyitotta, legalábbis február 19-én (a halottszemle napján) a karbantartó nyitva találta.
Egy Bernard Diaz nevű szállóvendég elmondása szerint február elsején a délutáni órákban a szobájában beázás volt, amit senki sem értett, mert szobája mennyezetének azon pontján, ahol a nedvesedés keletkezett, nem húzódik semmiféle vízvezeték. Bernard barátunk fontosnak tartotta elmondani azt is, hogy pár nappal korábban az egyik éjszaka akkora tompa puffanást hallott, hogy „szinte kiesett az ágyából”. Amúgy a harmadik emeleten volt elszállásolva, s a nyomozás később semmi összefüggést nem állapított meg a beázás, a puffanás és Elisa halála között, noha Elisa pont fölötte, a negyedik emeleten lakott.
A videófelvétel:
Elisa halála talán elsikkadt volna a (sajnálatosan számos) többi hasonló eset mellett, ha nem kerül nyilvánosságra egy négyperces videófelvétel, amelyet a szálloda egyik felvonójában elhelyezett biztonsági kamera rögzített február elsején, vagyis azon a napon, amikor a diáklány elhunyt.
Biztosan többször is meg fogjátok nézni, ezért nem akarom agyonmagyarázni, de azok kedvéért, akiknek böngészőjében le van tiltva a mozgókép, vagy akik elvből, esetleg ideológiai vagy vallási meggyőződésből nem néznek YouTube-felvételt, röviden leírom, hogy mit látnának, ha látnának.
00.00. – 00.20.: Elisa belép a liftbe, a nyomógomboknál piszmog egy kicsit (úgy látszik, mintha egy adott sorrendben legalább hat-hét gombot megnyomna), majd beáll az egyik sarokba, arccal az ajtó felé. Szemmel láthatóan várja, hogy az ajtó záródjon és a felvonó elinduljon, de semmi sem történik.
00.20 – 00.37.: Odalopakodik az ajtóhoz, lehajol, majd úgy derékmagasságban hirtelen kinéz, visszahőköl, majd kis hezitálás után nekilapul a lift falának és besimul egy másik sarokba, mint aki retteg és észrevétlen szeretne maradni.
00.37. – 00.50.: Ismét az ajtóhoz lép, a felvonóban maradva először jobbra, majd balra kinéz a folyosóra.
00.50. – 01.00.: Kilép a liftből, újfent körülnéz, furcsa, tánc-oldallépéshez hasonló valamit produkál, majd visszatér a liftbe.
01.00. – 01.30.: Ismét kilép a folyosóra, jobbra nézve balra lép egyet, amitől szinte az egész teste kikerül a kamera látószögéből, csak a nadrágszoknyája jobb széle s (néha) a hadonászó jobb keze látszik. Mintha vitatkozna valakivel, aki nem látszik.
01.30. – 01.50.: Mindkét kezével a fejét fogva visszalép a felvonóba, kicsit megtántorodva a nyomógomb-panelhez lép, amit ismét elkezdi nyomogatni, ezúttal két kézzel.
01.50. – 02.29.: A bősz gombnyomkodás után határozottan kilép a folyosóra, megigazítja a haját, s ugyanoda lép, ahol fél perccel korábban tartózkodott. Testéből most egy kicsivel több látszik, mint korábban, ezért észrevesszük, hogy nagyon-nagyon furcsán gesztikulál, a folyosó vége felé nézve. Olyan, mintha valamiféle jelbeszédet alkalmazna, s egyszer mintha reagálna is valamiféle (általunk nem látható) válaszra.
02.29.: Elisa végleg eltűnik a képből.
02.29. – 02.57: A folyosórészletet és az üres felvonót látjuk, nyitott ajtóval.
02.57. – 03.02.: A liftajtó lassan becsukódik.
03.03. – 03.17.: Az üres felvonót látjuk
03.12. – 03.17.: A liftajtó lassan kinyílik.
03.17. – 03.23.: A folyosórészletet és az üres felvonót látjuk, nyitott ajtóval.
03.23. – 03.28.: A liftajtó lassan becsukódik.
03.28. – 03.40.: Az üres felvonót látjuk.
03.40. – 03.45.: A liftajtó lassan kinyílik.
03.45. – 03.50.: Az üres felvonót látjuk.
03.50. – 03.55.: A liftajtó lassan becsukódik.
03.55. – 04.00.: Az üres felvonót látjuk.
04.00.: Vége a felvételnek.
Érdekes, ugye?
6.) A furcsa cég
A szálloda pontos címe 640, South Main Street, Los Angeles. Ugyanide, a 203-as lakosztályba van telephelyileg bejelentve egy The Invisible Light Agency (Láthatatlan Fény Ügynökség), melynek honlapja egy furcsa logón kívül, amelyben szerintem nem csak én vélek egy piramist felfedezni, nem mutat semmit. A cégről a konteósok annyit kiderítettek, hogy speciális fény- és más effektusok előállításával foglalkozik, főként a film- és a szórakoztatóiparnak. Ha erre a linkre kattintasz, láthatod, hogy a honlap összes információja csak regisztrált tagok számára hozzáférhető. És még egy érdekesség: a cég igazgatótanácsának tagja egy bizonyos Anthony Vitrano, aki egy másik cégnél is felbukkan: ő az igen fejlett fegyverrendszereket fejlesztő Raytheon Missile Systems egyik vezető kutatómérnöke. A Raytheon mellesleg az önirányítású rakéták terén globális piacvezető, olyan termékek fémjelzik tevékenységét, mint a híres Patriot légvédelmi rakéták, vagy az infravörös önirányítású Sidewinder levegő-levegő rakéta.
Az idegen láb
Akkor most ismét nézd meg a négyperces videót. Tekerj 02.26-ra, amikor Elisa balra végleg kifordul a képből. 02.28-kor bizony ott mintha egy lábat látnánk, melynek tulajdonosa Elisa után lép. Mert az bizony nem a lány lába; ilyen kicsavart pozícióban emberi végtag nem lehet.
A konteók
Vélelmezem, hogy az eddigiek alapján kevesen csodálkoznak, hogy Elisa halála annyi kérdőjelet generált. Foglaljuk össze, milyen lehetséges magyarázatok születtek a történtekre az elmúlt 14 hónapban.
8.1.) A kábítószer
Az Elisa előéletét vizsgáló hivatásos és amatőr detektívek egyértelműen és egybehangzóan állítják, hogy a lány nem volt drogfogyasztó, Los Angeles atmoszférája azonban olyan hatással volt rá, hogy elhatározta: kipróbálja a tudatmódosító szereket. Nem szokott hozzájuk, úgyhogy nem meglepő, ha ezek hallucinációkat okoztak. Isten tudja, milyen szörnyeket vélt felbukkanni látni maga körül, s az is örök rejtély marad, hogy miért gondolta megfelelő rejtekhelynek a víztároló tartályt.
A pszichiátriai vonal
A nyomozást követően a rendőrség célzott arra, hogy Elisa mániákus depresszióban (más elnevezéssel: bipoláris zavarban) szenvedett. Az ilyen betegek rendkívül intenzív hangulatingadozásokon mennek keresztül, a totálisan feldobott, fokozottan aktív és vibráló mániákus szakasztól egészen a teljesen levert, önmagába forduló depressziósig. Az öngyilkossági gondolatok és kísérletek ebben a második szakaszban jönnek elő, látszólag minden különösebb ok nélkül. A haláleset furcsasága tehát egyszerűen megmagyarázható: a lány pszichiátriai eset volt, slussz.

 

A titkosszolgálati szál
Elisa nagyon szerette a Twittert, szorgalmasan használta is a mikroblog-szolgáltatást. Azt mesélik, hogy 2013. január 13-án, tehát halála előtt két héttel kitwittelt (vagy hogy mondják) egy írást a Huffington Post című hírblogról, ami arról szól, hogy egy kanadai cég (a Hyperstealth) szerződést kötött a Pentagonnal egy olyan speciális technológiájú anyag gyártásáról, amely gyakorlatilag láthatatlanná teszi az ebből készült ruhát viselőket.
Elisa kíváncsi típus volt, utánanézett pár dolognak, s lehet, hogy olyasmire bukkant, aminek a Pentagon és az amerikai titkosszolgálatok nagyon nem örültek.

 

Téma: Elisa Lam rejtélyes halála.

Nincs hozzászólás.

Új hozzászólás hozzáadása